Psykologhjælp kan være løsningen mod gentagne ophold på krisecentre

Landsorganisationen af Kvinde Krisecentre, LOKK, mener, at gratis psykologhjælp er den rette måde at sikre imod, at kvinderne vender tilbage til et voldeligt forhold. FOTO: SCANPIX // RITZAU

243 ud af 1683 kvinder, der havde opholdt sig på et krisecenter i 2017, var der mere end én gang. Landsorganisationen af Kvindekrisecentre mener, at gratis psykologhjælp er løsningen.

Af: Cecilie Frederiksen

 

Ifølge Danmarks Statistik lød antallet af kvinder, der havde opholdt sig på danske krisecentre, i 2017 på 1687. Ifølge en årsstatistik udarbejdet af Socialstyrelsen og Landsorganisationen af kvindekrisecentre, LOKK, havde 243 disse kvinder mere end et ophold samme år.

”Vold i parforhold gentager sig, og en betragtelig andel af kvinderne vælger at flytte hjem igen. De kvinder, der opsøger kvindekrisecentre, er kvinder med relativt få ressourcer,” skriver Karin Helweg Larsen, tidligere seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, med kompetence inden for vold i nære relationer, i en mail.

Størstedelen af kvinderne opholder sig på et krisecenter mellem 31-119 døgn.
GRAFIK: Cecilie Frederiksen

Når kvinderne får plads på et krisecenter, går der et behandlingsforløb i gang, men behandlingsforløbet indeholder ikke nødvendigvis psykologhjælp.

”Når de kommer her, så kravler de langs panelerne, og tror ikke, at de kan noget. Deres personlighed er fuldstændig nedbrudt, af en mand, der har fortalt dem, at de ikke kan noget som helst. Det tager tid og tillid at genopbygge det menneske,” siger Inger Funch Jørgensen, der er forstander på Kvindekrisecenter Bornholm og medlem af bestyrelsen i LOKK. Hun tilføjer, at dette er en af årsagerne til, at de arbejder for gratispsykologhjælp på alle krisecentre, da det har afgørende betydning for kvinderne.

Organisationen blev af Spies-Fonden bevilget penge til netop dette område, der skulle dække psykologhjælp til og med 2018

”Den helt store udfordring i de nye tal i årsrapporten for 2017, er helt klart at de voldramte ikke får særlig meget hjælp. Pengene fra Spies-Fonden er opbrugt, og derfor er det væsentligt at vi finder en anden løsning,” udtaler Niels Christian Barkholt, formand for LOKK. I en ny udkommet pressemeddelelse uddyber han:

”Det giver så god mening at give denne støtte – både til heling og en ny fremtid, men også i høj grad ud fra et forebyggelsesperspektiv[]

SE VIDEOEN HERUNDER, FOR AT FÅ EN FORSTÅELSE FOR, HVORDAN ET KRISECENTER FUNGERER:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *